5 веган рецепти за твоите великденски пости

  • 14:04
  • 14 април 2021

 

“Какво да сготвя за вечеря?” - въпросът, който си задаваме почти всеки ден. А по време на великденските пости той става още по-труден. Ние обаче имаме няколко идеи, които ще ти помогнат в избора. Най-хубавото е, че освен с тези няколко рецепти ще заситиш и любопитния за нови вкусове гастроном в себе си! Подготвили сме ти истинско 5-степенно меню, с което да зарадваш небцето си!

Средиземноморска салата с нахут

Разбира се, няма как да не започнем със салатата. Особено през пролетта обичаме да се радваме на по-леки и свежи салати, които да шаренеят весело на масата ни. Предлагаме ти една любима салата - средиземноморската, за която ще са ти нужни едва пет основни съставки. Но дресинга… той ще омае сетивата ти! 

За салатата:

2 бр. домати

1 бр. краставица

няколко листа босилек

1 консерва нахут

1 глава лук

Дресинг:

2 скилидки чесън

1 с.л. дижонска горчица

3 с.л. соев сос

1/2 лимон

3 с.л. олио

Салатата се приготвя, като се нарежат на кубчета доматите, краставиците и лукът. Смесват се и към тях се добавя босилекът, който предварително се наситнява. Добавя се и отцеденият нахут. Посолява се на вкус. Дресингът се приготвя, като лимоновият сок, соевият сос, горчицата и олиото се смесят и се разбъркат добре. Прибавя се накълцаният на много ситно чесън, а дресингът се разбива с тел. Добавя се към салатата. 

Домашен хумус от цвекло

Красотата на пролетта се крие в цветните вкусове, с които заливаме трапезата си. Ето защо ти предлагаме една по-лека, но също толкова вкусна алтернатива на една от любимите ни разядки - хумуса. Този път обаче основната съставка ще бъде цвекло, но обещаваме, че вкусът ще бъде също толкова запомнящ се! 

- 2 глави червено цвекло

250 г сварен нахут

1 лимон

1 супена лъжица сусамов тахан

100 мл зехтин

- 1 щипка сол

- 1 щипка черен пипер

1 щипка чесън на гранули

1 щипка нарязан магданоз

Като използваш цвекло “су вид” не е нужно да го вариш предварително. Поставя се в купа, заедно с всички останали съставки и се пасира, докато не се получи гладка смес. Можеш да го сервираш с малко пресен магданоз. 

Гаспачо

Супата може да се превърне в перфектно предястие особено, ако е студена. През пролетните дни студената испанска супа “Гаспачо” е най-добрият избор. Нейната основна съставка са доматите, а всяка следваща лъжичка добавя доза “свежест” в нас. Какво по-пролетно от това, нали? А най-хубавото е, че е и напълно постно ястие! 

1 кг домати

1 зелена чушка

1 краставица 

1 скилидка чесън

1 ч.л. винен оцет 

1/4 ч.ч. (60 мл) зехтин екстра върджин

- 3/4 ч.ч. (180 мл) студена вода

- 1 ч.л. сол

Приготвянето на супата е лесно, бързо и подходящо за заетите гастрономи сред нас. Отново ще ти трябва блендер и всичко, което трябва да направиш, е да нарежеш зеленчуците, да ги поставиш в купа заедно с останалите съставки и да блендираш до получаване на хомогенна смес. Студената супа се оставя за около час в хладилник, за да се смесят добре вкусовете. И това е! Гарнирай с малко магданоз и се наслади на лекия испански вкус.

Постен овчарски пай

Овчарският пай е любима рецепта на любителите на месо, но лесно може да се адаптира и във веган алтернатива. Тайната съставка е леща. Но пък вкусът със сигурност ще задоволи гастронома в теб. 

1 ч.ч. леща

1 ч.ч. грах 

1 лук

2 скилиди чесън

1 морков

1 червена чушка

2 ч.ч. зеленчуков бульон

500-600 г картофи

1 с.л. кокосово масло

1/2 ч.ч. ядково мляко

1 ч.л. сух риган или мащерка

1 стрък розмарин 

- 3 с.л. олио или зехтин

- сол

- черен пипер

Приготвянето на това ястие би ти отнело повече време, но ти гарантираме, че си заслужава. Започни със сваряването на картофите в подсолена вода. Обели и нарежи лука, чесъна, моркова и чушката. В дълбок тиган или тенджера загрей зехтин. Задуши зеленчуците, докато омекнат. Добави лещата и залей с бульон. Добави риган или мащерка и малко розмарин. Остави лещата да къкри, обикновено отнема 25-30 минути. 5-10 минути, преди лещата да се свари, добави граха и остави да къкри, докато лещата е напълно сварена. Ако е необходимо, добави още вода. 

През това време можеш да приготвиш картофеното пюре. За него е нужно да смесиш кокосовото масло, ядковото мляко, картофите, малко сол на вкус и да ги намачкаш с преса за картофи. Като не се притеснявай, ако останат малко бучки, те могат да се приемат за “чара” на овчарския пай. Последната стъпка е подреждането на пая. В тавичка сложи лещата, а отгоре разпредели картофеното пюре. Заглади го с лъжичка и постави в предварително загрята фурна, докато пюрето не добие златист оттенък. 

Сладолед от банан

“Април” месец все още има “р” в думата, но приближаваме към “Май”, когато дори и баба дава да ядем сладолед. Но никой няма да ти се разсърди, ако подраниш малко тази година. Особено съвестта ти, когато чуе за напълно здравословния веган сладолед от банан. Виж как да го приготвиш още тази вечер, за да завършиш деня по-щастлив с домашен сладолед в ръка. 

Необходими са ти единствено няколко банана и малко ядково мляко по избор. Замрази бананите за няколко часа във фризер. След това ги пасирай заедно с 1-2 с.л. ядково мляко, докато не се получи хомогенна смес. В този момент можеш да добавиш любимите си вкусове. Ако си фен на шоколадовия сладолед, добави какао и парченца шоколад. В случай че предпочиташ ягодов, добави и малко замразени ягоди и разбий отново. Това е всичко, което трябва да направиш! Останалото е… да се насладиш на вкуса у дома. 

Това е краят на нашето кулинарно приключение. Но твоето тепърва започва - пробвай някоя от рецептите ни и не пропускай да ни споделиш как се е получило! Направи това, като ни пишеш във Facebook и Instagram. Очакваме те!

Добавен в любими!