Козунакът - лесни стъпки за перфектни резултати

  • 18:10
  • 23 април 2021

Всички ние помним вкуса от детството. В съзнанието ни са се запечатали онези прекрасни моменти около празничната трапеза, които сплотяват цялото семейство. Помниш ли “битката” с червени яйца или игрите на двора след обяд? Ако си истински гастроном, със сигурност любимата ти част е била бабиният козунак. Той, който се топи в устата. Той, който се дърпа на конци. Той, който е най-вкусната част от Великден. Тази година можеш да се върнеш в детството, като си приготвиш сам домашен козунак, и то почти като бабиния! Как? С изпитаните трикове, които сме ти подготвили!

1. По-малко захар за повече конци

За да стане козунакът на конци, е важно да няма твърде много захар в тестото. Съотношението е до 250 г захар на 1 кг брашно. Като конците всъщност се оформят при развитието на глутена по време на продължителното месене, както и при добавянето на мазнина и разтеглянето на фитилите тесто. 

2. Не е козунак без месене

Отдели си много време за месене, тъй като в това се крие тайната на хубавия козунак. Чувал ли си, че тестото трябва да се бие в плота минимум 100 пъти? Причината е, че по този начин то става по-въздушно и на конци. Ще разбереш, че е готово по това, че се отлепя лесно от плота. 

3. Колкото по-топло, толкова по-добре

Важно е съставките да са на стайна температура. Затова, преди да подхванеш месенето на тестото, не забравяй да извадиш продуктите си от хладилника, за да се стоплят. Освен това е важно и това колко е топло в стаята. Перфектната температура за месене на козунак, както за втасването му, е около 30-35 градуса! 

4. Тайната на пухкавия козунак е в брашното

За да стане пухкав козунакът, е важно брашното да е хубаво пресято и да се използва брашно с по-високо съдържание на глутен. Такова можеш да откриеш при нас - Брашно София Мел за козунак. И внимавай също да не прекалиш с количеството от него, тъй като това може да го направи по-твърд. Тестото трябва да е с такава плътност, че да може да се реже с нож, без да полепва по повърхността му.

5. Бързата работа - срам за майстора

Това важи изцяло за приготвянето на козунака, тъй като той трябва да втаса цели три пъти! Веднъж след месенето, после след подреждането и накрая по време на печенето. Като и първия, и втория път е нужно тестото да удвои обема си. А това може да отнеме както 20-30 минути, така и 2-3 ч. Затова спокойно го изчакай, защото колкото по-добре втаса, толкова по-вкусно ще ти е на теб след това. 

А колкото до печенето, там също е важно да не бързаш. Печи го бавно и дълго, за да не остане суров или да не прегори. Като ти препоръчваме следния трик - постави съд с гореща вода във фурната под тавата с козунака, за да не му позволиш да изгори. 

6. Колкото повече, толкова повече 

Една от другите ни тайни е да използваш различни видове мазнина, за да се получи още по-вкусен козунак. Можеш да комбинираш растително олио, краве масло, както и традиционната ни класика - свинска мас.

7. Избери правилната тава

Не забравяй, че по време на печенето козунакът отново втасва, затова трябва да му намериш по-голяма тава - в противен случай може да стане сбит. 

8. Аромати и подправки 

Нищо не е толкова запомнящо се както ароматът на ванилия, лимон, стафиди, напоени в ром. За по-богат вкус изберете от богатата гама локум, който предлага Гастроном или пригответе козуначено руло с течен шоколад.

А ако все пак искаш да имаш и резервен вариант, не пропускай да разгледаш великденската ни секция, в която ще откриеш много вкусни козунаци на италианския бранд Melegatti ,но и всичко останало, което може да ти е нужно за празничната трапеза. И не забравяй, че добрият стар вкус пристига при теб по нов начин - с gastronom.bg!

Добавен в любими!