Лекове срещу слънчево изгаряне, които всеки има в кухнята

  • 10:41
  • 10 август 2021

Случва ли ти се между забавленията на плажа или басейна да забравиш да нанасяш редовно  слънцезащитен крем? Или пък да излезеш в горещия ден уж за бърза разходка, а 30-минутното излизане да приключи с раздразнена и зачервена кожа? Колкото и да внимаваме, на всеки от нас се случва да изгори през лятото. Добрата новина е, че има много познати лекове за облекчаване на изгарянето, които всеки от нас държи в кухнята си. Ако пък слънчевите изгаряния рядко те застигат, все пак прочети тази статия – може да ти се наложи да помогнеш на приятел или близък! Или пък просто ще събереш вдъхновение да провериш запасите от основни продукти в кухнята и да ги попълниш, ако нещо липсва!

Успокояваща вана

Охлаждащата вана е едно от най-добрите неща, които можеш да направиш за кожата си, когато е раздразнена. А овесът е познат от десетилетия като продукт, който облекчава раздразненията и действа противовъзпалително. Да си направиш успокояваща овесена вана е лесно. Нужна ти е 1 чаена чаша готово овесено брашно или овесени ядки, смлени в блендер. Подготви вана с хладка вода и просто изсипи в нея овеса. Течността може да стане хлъзгава, но пък това ще помогне за облекчаването на изгарянето и ще подхрани кожата.  Ако нямаш вана или пък искаш да третираш само определени изгорели участъци, можеш да поставиш овеса в платнена торбичка, да го накиснеш в хладка вода и да наложиш върху раздразнената кожа.

Друга разновидност на успокояващата вана е с добавена сода за хляб, която също ще облекчи раздразнението и зачервяването.

Чай

Дори през лятото да не се сещаш да пиеш чай, пакетчетата, останали от зимата, ще ти свършат отлична работа за успокояване на кожата. Свари чай от лайка, черен или зелен чай и натопи в охладената отвара памучна кърпа. Наложи я на изгорените участъци и ще почувстваш облекчение.

Пчелен мед

Пчелният мед е познат като лекарство срещу изгаряне още от времената на Древен Египет. За най-добър ефект, използвай натурален пчелен мед. Ако медът е захаросан, е добре да го разтопиш на водна баня, за да избегнеш неприятните усещания от твърдите кристалчета в него. Най-удобно е да намажеш меда върху кърпа, която да поставиш върху засегнатите участъци от кожата.

Краставици

Всеки има краставици в хладилника през лятото, а те пък имат неподозирани свойства и извън трапезата. Краставиците са натурален антиоксидант и аналгетик. Изстуди ги добре (може и леко да ги замразиш), след което ги пасирай с блендер или пасатор, за да се превърнат в паста. Нанеси по засегнатите участъци, включително по лицето. Краставиците са отличен лек и за белеща се кожа след  слънчево изгаряне.

Картофи и нишесте

Свари няколко обелени картофа, намачкай ги на пюре, охлади и намажи с тях изгорялата кожа. Нишестето ще успокои болката за минути. Подобен ефект можеш да постигнеш и с царевично нишесте, смесено с малко вода, така че да се получи паста.

Мляко

Киселото мляко е популярно средство за облекчаване на слънчево изгаряне. Нанеси охлаждащ слой и ще почувстваш бързо облекчение и хидратация. Подобен ефект можеш да постигнеш и с прясно мляко – напои кърпа с хладко прясно мляко (не много студено) и нанеси по засегнатите участъци. Млякото ще създаде защитен протеинов филм върху изгорялата кожа, който облекчава дискомфорта.

Кокосово масло

Кокосовото масло е известно с хидратиращите си свойства и ще е твой верен помощник във възстановяването на кожата след изгаряне. Но внимавай – не нанасяй кокосово масло в началните остри фази, тъй като то има леко затоплящ ефект и може да влоши ситуацията. Нанасяй кокосово масло, когато кожата започне да се успокоява, за да я хидратираш и подпомогнеш възстановяването.