Рецепта за един по-усмихнат януари

  • 12:31
  • 21 януари 2021

Едва ли някой би искал да е месец януари. Въпреки че името му е Голям Сечко, той е по-скоро като средния брат, който е застанал между два от любимците на годината - декември и февруари. След силните емоции на декемврийските празници, януари често се усеща като по-муден и скучен. А на прага на месеца на любовта, януари е известен и с още нещо - разделите. 

Да, правилно прочете. Търсенията на думата “развод” в Google и “парти за развод” в Pinterest бележат високо повишение през втората седмица на януари. Същевременно проучване във Вашингтон от 2016 г. сочи, че най-много разводи са документирани именно през този месец (данните са извадени от подадените заявления за развод от 2001 до 2015 г.). Може би двойките търсят своето “ново начало”, но поотделно. Ние от своя страна ти предлагаме няколко начина, по които да започнеш своята година с усмивка на лице и може би да заобичаш този януари. Без значение дали си част от гореспоменатата статистика. ;)

 

Потопи се в удоволствието на шоколада

Спокойствието минава през … Вече си се досетил - шоколада. Всички сме чували, че той стимулира мозъка ни да произвeжда повече ендорфин, който на своя страна ни кара да се чувстваме по-добре. Всъщност обаче не шоколадът прави това, а какаото в него. Как това променя нещата? Оказва се, че черният шоколад е този, който ни кара да се чувстваме много по-добре, поради по-високото съдържание на какао в него. Млечният също има стимулиращо и енергизиращо действие, но то не е толкова силно поради добавените захар и мляко. 

Има още допълнителни плюсове на това да хапваме шоколад, но един от тях е най-важен - носи усещане за комфорт. Ето защо те съветваме всеки ден да радваш сетивата си с няколко хапки шоколад. Но, ако искаш да вдигнеш летвата, то можеш да започнеш и сам да създаваш разтапящи се в устата какаови удоволствия. Как? Трябва ти форма за лед (или такава за бонбони), много шоколад, търпение и доза вдъхновение.

 

Отвори нова страница - започни да се храниш по-здравословно

Обичаме да правим обещания, едно от които обикновено е “ще се храня по-здравословно”. Но често то остава само в съзнанието ни, без да се превърне в реалност. Обикновено проблемът са навиците ни - които трудно се променят. Всъщност са нужни 66 дни (според University College London), за да си създадем рутина, интегрирана в ежедневието ни. Въпреки че на всички ни се иска да става за ден-два… Но как да превърнем здравословното хранене в навик?

Избери предварително няколко ястия, които да хапваш през седмицата, и напазарувай главно продуктите, които ще са ти нужни за тях. Напълни хладилника си с разнообразни зеленчуци, които да сготвиш. Избери здравословни снаксове и ядки, с които да заместиш нездравословните такива. Но най-вече не се отказвай. 66 дни не са толкова много, колкото ти се струва. 

 

Превърни готвенето от задължение в хоби

Готвенето е едно то най-интересните хобита. Каквато и рецепта да изберем, винаги оставяме частичка от себе си, която се усеща и във вкуса. Точно като изкуството. А с толкова много време, прекарано у дома, можеш да насочиш вниманието си именно към кулинарията. Но откъде да започнеш?

Избери си кухня, която ти е най-интересна и я развий като хоби. Можеш да се потопиш в океана от вкусове на сладкарството - започни с лесни торти с готови блатове, любимия кекс на баба, вкусно тирамису, мъфини и така до безкрай. Или избери италианската кухня с богати сосове за паста и тънки пици с италиански деликатесни колбаси. А може би твоята кухня е испанската, в която морските дарове присъстват почти навсякъде. Можем да продължим с предложенията, но ти препоръчваме да откриеш сам своята кухня и да започнеш да създаваш своите любими ястия. 

В заключение можем да кажем, че януари не е толкова лош. Той ни напомня, че винаги можем да отворим нова страница в живота си и да пренапишем ежедневието си, така както ни харесва. Знаеш ли, януари ми се струва “умния брат” - този, който ни вдъхновява да се подобряваме, да откриваме себе си и.... да гастрономстваме. А дали ще успеем, това е в нашите ръце. 

 

Добавен в любими!