Веган барбекю

  • 11:50
  • 26 юли 2021

3 веган рецепти за барбекю

Пукащи съчки, аромат на пушек, компания приятели с любимото питие в ръка.. Да, барбекюто обединява всички ни през лятото! Барбекюто не е просто начин за приготвяне на храна. То е начин да споделяме моменти, да се радваме на природата и времето навън, да събираме преживявания и емоции за по-мрачните месеци, които предстоят.

Барбекюто не е преживяване само за месоядни. Днес ти предлагаме три страхотни рецепти за веган барбекю, с които можеш да се наслаждаваш на лятото и дори да изненадаш и най-скептичните си приятели. И ще ти издадем една тайна, но не я споделяй с никого: не казвай предварително, че сервираш веган ястие, за да си спестиш предразсъдъците. Попитай приятелите си дали им е било вкусно едва накрая!

 

 

Веган бургер

Всички обичаме бургери и има милиони начини да ги приготвим. За някои месото може да е основен елемент в тях, но ние ти гарантираме, че то съвсем няма основна заслуга за вкуса на един страхотен бургер. Далеч по-важни са всички подправки и останалите съставки, които ще добавиш между хлебчетата. Ето нашата идея за страхотен веган бургер:

Необходими продукти за 2 порции:

Веган бургери Beyond Meat

Веган хлебчета за хамбургери – 2 броя

Веган сирене – 100 г.

Барбекю сос

Кисели краставички

За карамелизирания лук: 1 глава лук, 3 с.л. кафява захар, 2 с.л. оцет, 1 с.л. зехтин/олио)

+ гарнитура печени картофи (400 г средни по размер картофи, сол, розмарин, алуминиево фолио)

Подготовка:

Запали барбекюто поне 30 мин преди готвенето и направи хубава жар. Ще ти е нужна да изпечеш картофите в нея, а и за подгряване на скарата за бургерите.

Приготвяне на картофите:

Измий картофите добре и завий всеки от тях в отделно парче алуминиево фолио, заедно с малко сол и стрък розмарин. Зарови ги в горещата жар и изчакай около 30 минути. Проверявай дали са готови като ги набодеш с вилица за барбекю. Когато омекнат и вилицата влиза лесно, значи са готови.

Приготвяне на бургера:

След заравянето на картофите в жарта, започни с приготвянето на лука. Нарежи 1 глава лук на полумесеци и ги запържи леко в подходящ малък съд. Добави захарта, оцета и 100 мл вода. Остави да се задуши за около 15 мин, докато лукът омекне добре. След извирането на водата, остави да се карамелизира. Извади го в чинийка, постави под капак и остави за гарниране на бургерите. Алтернативен и по-бърз вариант е използването на суров лук, нарязан на полумесеци, който дава по-свеж вкус и хрупкавина, но пък го няма изкусителният ефект на карамела.

Когато картофите и лукът са почти готови, постави бургерите на скарата. Нужни са им около 4 минути от всяка страна, така че за най-много 10 минути ще имаш и две апетитни сочни веган кюфтета.

В последната минута на готвенето на бургерите, запечи питките, разрязани на 2, на скарата.

Сглобяване:

Постави долната част на хлебчето, върху него барбекю сос, след това нарязани на кръгчета кисели краставички. Отгоре постави кюфтето и го поръси с веган сирене. След това добави карамелизирания лук. Завърши с горната част на хлебчето, отново намазана с барбекю сос.

Гарнирай с изпечените картофи, които можеш да нарежеш на половинки или полумесеци, според големината им.

Бургерите могат да са трудоемки за направа, но винаги си заслужава!

 

 

Веган стекове от сейтан

Обзалагаме се, че приятелите ти, които залагат на традиционните стекове, не знаят какво е сейтан. Но сега е моментът да ги изненадаш приятно. Или пък да изненадаш себе си, ако още не си опитвал тази неустоима веган алтернатива на месото. Продуктът сейтан е направен от пшеница, от която е отмито нишестето и е останал само протеинът, а именно глутен. Текстурата и на вид, и на вкус, силно се доближава до месото и от сейтан стават страхотни стекове. Ето нашето предложение:

Продукти за 2 порции:

1 опаковка БИО Веган сейтан Veggie Life (или пък 2 опаковки, ако сте много гладни)

Марината – готова или микс от подправки (пушен червен пипер, черен пипер, кимион, мащерка, чубрица, лимонов сок, соев сос, зехтин)

Барбекю сос за сервиране

Гарнитура:

Гриловани зеленчуци по избор – тиквички, лук, чушки и др. или печените картофи от рецептата за бургера

Приготвяне:

Оформи стекове и ги мариновай за минимум 30 минути. След това изпечи за по няколко минути от всяка страна. Можеш да поливаш с останалата марината по време на печенето, за да останат сочни.

Гарнирай с любимите си зеленчуци, отново изпечени на барбекю, или пък с неустоимите картофи от рецептата за бургера.