Кулинарно пътешествие с Gastronom.bg

  • 21:25
  • 18 октомври 2020

Отдайте се на неустоими гастрономични пътешествия и разкрийте тайните на най-вкусните специалитети от близко и далеч с Gastronom.bg. 

Храната е един от основните импулси на всяко пътуване. Трудно е само да решите накъде! Заедно с неповторимите забележителности, вълнуващата история и богата култура, почти всеки град, район или страна, които заедно ще посетим, има свое характерно ястие или кулинарна техника, прославили го по цял свят.

И без значение дали сте вегетарианци или любители на месни ястия, гострономичните пътешествия ще ви запознаят с традициите и особеностите на международната кухня, които бихте могли да приложете у дома.

Предлагаме ви някои от най-известните дестинации за гастрономични пътешествия по света. Насладете се на цветните и вкусни пътешествия позволявайки на вкусовите си рецептори да изпитат истински екстаз от необикновената и разнообразна международна кухня.

Неапол, Италия

Вкусна, ароматна, калорична и безумно изкусителна – такава е италианката кухня. Кухнята от юга се отличава с простота и се основава на зехтина, доматите и рибата – трите типични продукта за Средиземноморието. Свежите зеленчуци се вкусяват с ароматни треви, на трапезата присъстват и гъбите, както и  огромното разнообразие от пресни риби и морски дарове.  Италианците от юга са майстори на сосовете - задължителен елемент към основното ястие. Твърди се, че тук е родината на  пицата.

Съвременната пица се появява след пристигането през 17 век в Европа на основната ѝ съставка – негово величество доматът. Днешната пица произхожда от Неапол, където изглежда бързо е постигнала огромен успех. Тя се е превърнала в основна храна на народа. Популярността ѝ набира още повече скорост, когато кралица Маргарита демонстрира публично колко е впечатлена от това ястие.

След Втората Световна война пицата става популярна в целия свят. Възходът ѝ се дължи на заведенията за бързо хранене, които се възползват от привлекателния ѝ вкус и лесния ѝ начин на приготвяне.

Днес ви предлагаме да опитате тази лесна рецепта за Маргарита – кралицата на пиците.

 Необходими продукти:
за тестото:
350 грама бяло брашно
150 мл вода със стайна температура
5 грама суха мая за хляб
4-5 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжица сол

за гарниране:
2 големи узрели домата или 1 консерва домати
1-2 скилидки чесън
250 г моцарела от краве мляко, нарязана на шайби
4-5 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка сол
няколко листа пресен босилек

Начин на приготвяне:

Изсипете брашното в голяма купа. Направете кладенче в центъра и изсипете в него предварително разтворената във вода мая, зехтина и солта. Внимателно омесете тестото, оформете го на топка, намажете го със зехтин и оставете да почине за 30 мин.

Обелете и нарежете на дребни кубчета доматите, ако използвате пресни. Добавете наситнения чесън, малко сол, няколкото листа босилек и 2 супени лъжици зехтин. През това време тестото ви трябва да е вече готово. Разточете го на тънък кръг и го разстелете в намаслена тава. Разпределете доматения сос, като оставяте по 2 см. разстояние от краища, за да се образува типичната хрупкава коричка. Добавете отгоре парчетата моцарела, като предварително ги поръсите с малко зехтин и остатъка от босилека. Пицата се пече около 15-20 минути на 230°C, докато моцарелата се зачерви.

Buon appetito!

Добавен в любими!